marți, 4 septembrie 2012

LA REVEDERE, CRISTI MINCULESCU! ADIO, IRIS...

Ştirea asta mi-a afectat până şi corzile vocale. După ce că industria muzicii româneşti suferă intens şi o mai ţine la un nivel de decenţă doar Holograf şi Vunk(tare aş vrea să ştiu ce e cu Tudor Chirilă de nu mai activează prin "Vamă"), aflu că legendara trupă IRIS îşi pierde "vocea" după o activitate de peste 30 de ani.
...
"Aceasta a fost Iris pentru voi în această seară, aş vrea să mulţumesc băieţilor cu care am petrecut atâta amar de vreme, lui Nelu, lui Boro, lui Valter, lui Relu, vouă, pentru suportul moral de-a lungul timpului, soţiei mele, Rodi - te iubesc -, şi lui Dumnezeu pentru că a trimis-o să mă salveze. Vă mulţumesc din inimă, vă mulţumesc foarte mult, să fiţi sănătoşi şi iubiţi, pa", sună mesajul de adio al lui Cristi Minculescu.
...
Am luat asta ca pe o glumă, în sensul că un adevărat "Dumnezeu"al rock-ului românesc nu poate "pieri" pur şi simplu din peisajul muzical, având în vedere colaborarea recentă(de prost gust) cu Puya şi pregătirile de "noul album". Pe la TV se spun multe, şi motivul cel mai vehiculat este nemulţumirea financiară pe care ar fi avut-o solistul. În opinia mea, banii nu cred că ar fi fost motivul principal în decizia luată de Cristi, şi anume, să părăsească de tot trupa căreia i-a fost lider o puzderie de ani. Nu zic, poate şi asta, dar să nu uităm de problemele de sănătate pe care le-a avut şi care i-au întrerupt activitatea un timp solistului.
Recent(bine, nu chiar recent, defapt, în iarnă) am văzut o emisiune pe TVR în care erau învitaţi băieţii din trupă şi vorbeau despre istoria trupei, prezentul şi viitorul acesteia. Cristi Minculescu a spus atunci că nu va părăsi niciodată IRIS, pentru că, IRIS înseamnă o familie, şi dacă cineva ar pleca, ar fi o familie incompletă.
A mai adăugat că singurul Dumnezeu este cel care îl poate face să părăsească trupa, şi tot Dumnezeu este cel care decide cât va mai trăi în familia IRIS.
Din aceste vorbe, pot să desprind un singur lucru: Cristi Minculescu, deşi nu o recunoaşte public, ar avea probleme de ordin medical şi nu ar vrea să afecteze trupa cu absenţa lui periodică, drept pentru care, consideră că ar fi mai bine dacă s-ar retrage pentru o perioadă nedeterminată din trupă.
...
Oricine îl va înlocui, pentru mine, IRIS este istorie...
A-l înlocui pe Minculescu este ca şi când l-ai înlocui pe Michael Jackson, adică, IMPOSIBIL. Aşadar şi prin urmare, cu mult regret, vărs o lacrimă şi mă-nchin printre versurile memorabile:
'Iar când noi nu vom mai fi,
 Vă ve-ţi aminti...
 Că a fost odată..IRIS.'4 comentarii:

 1. Tudor Chirila activeaza mai mult ca oricand in Vama (facebook.com/VamaMusic). Diferenta e ca rock-ul nu mai e pe radio, deci e mai greu sa afli ce fac trupele rock. Sa fim seriosi, in afara de colaborarea Iris - Puya si acum plecarea lui Minculescu, ma indoiesc ca ai auzit multe despre Iris in ultima vreme. Cat priveste Holograf si Vunk, au piese pe radio. Din pacate, nu sunt piese rock.

  RăspundețiȘtergere
 2. IRIS deși nu mai e atât de „comercial”, rămâne o legendă, exact ca și Cargo.
  Nici de Cargo nu se aud multe într-un an, dar la festivaluri și concerte rock sunt prezenți și sunt iubiți de orice fan al rock-ului românesc.
  Cât despre Holograf și Vunk, poate că nu e chiar rock curat, dar piesele au sens, sunt în limba română, au versuri okay și muzica e muzică, părerea mea.

  RăspundețiȘtergere
 3. Ma asteptam sa postezi ceva mai dur la adresa Iris-Puya:)) but, closem enough. Si inca ceva foarte important: Carina, nu-i spune niciodata "Ochiului Realitatii" ca nu stie ceva, s-ar putea sa-ti expuna acel ceva in 3 limbi, fiecare in cate 3 dialecte diferite:)) si ceva ce tu trebuie sa stii neaparat e ca oameni ca si el sau ca mine, nu trebuie sa auzim despre Iris "in ultima vreme", noi mereu auzim Iris din "acea vreme, candva". Si cand vorbim despre nu auzim "in ultima vreme", nu vrem ceva noi, vrem acel outspoken and outstanding vechi intr-un context nou. Vama nu va fi niciodata Vama Veche, Iris inseamna Cristi Minculescu, Vunk nu va mai avea 1000(de motive sa cante 1000), iar Holograf nu vor mai fi "balcanici". Insa ultimele 2 trupe continua sa existe, pop-rock, dar au sens. Daca stii de rock, stii de Iris cu Minculescu, de Holograf cu Bitman si multe altele, ideea e, ca, o trupa e unul si unul e o trupa. N-au sens separat.

  RăspundețiȘtergere